Consiliul Concurentei trebuie sa ia o atitudine ferma fata de tendintele de folosire a unor pozitii dominante de catre unele companii, de stat sau private, sustin reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Potrivit acestora, prin procesul de privatizare, unele monopoluri de stat s-au transformat in monopoluri private, Consiliul Concurentei avand obligatia sa monitorizeze constant companiile in cauza.
Oamenii de afaceri mai cer Consiliului Concurentei sa intervina in scopul eliminarii practicilor vizand acordarea de reesalonari ale datoriilor, stergerea de penalitati, care duc la distorsionarea pietei. "Avem probleme mari.
Indiferent daca se incheie sau nu capitolul Concurenta, tot ce s-a negociat se sparge in capul firmelor", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR, la un seminar pe teme de concurenta, organizat la Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Problemele acute care ii afecteaza pe oamenii de afaceri sunt legate in primul rand, de fiscalitate.
"Romania nu este competitiva fiscal cu tarile din jur" a afirmat Pogonaru, subliniind faptul ca nu se poate vorbi de competitivitatea unei companii cat timp costurile de finantare sunt de 4-5 ori mai mari comparativ cu cele ale unei firme din strainatate cu care concureaza". In prezent, intreprinzatorii semnaleaza probleme mari legate de adaptarea la legislatia europeana.
Presedintele AOAR a exemplificat in acest sens cazul firmelor de instalatii, care se ocupa de repartitoarele de caldura. "Din 125 firme in domeniu, doar 3 au obtinut acreditare. Sunt criterii foarte dure", a precizat Pogonaru, evidentiind ca "din ianuarie 2005, numai firmele acreditate pot monta repartitoare de caldura in apartamente".
"Firmele romanesti trebuie pregatite pentru integrarea in UE, pentru a face fata concurentei externe. Noile reguli