Traian Basescu pare a avea sanse mari de a ajunge presedintele Romaniei. Asemenea lui Popey Marinarul, care lua foc de indata ce infuleca o portie de spanac, d-l Pache Protobasescu se hraneste cu ardei iuti, cu chilli, ca un veritabil Speedy Gonzales.
Din pacate, un amanunt deloc neglijabil arunca o umbra de indoiala asupra capacitatii sale de a-si alege locotenentii si de a lua decizii benefice Aliantei Da: pozitia sa in favoarea proiectului Rosia Montana. Precum asiaticii care locuiesc in custi de sticla pline cu scorpioni sau vipere, Traian Basescu parca ar vrea si el sa intre in Cartea Recordurilor, acceptand sa bea impreuna cu directorul Gabriel Dumitrascu o ceasca de cafea cu cianura, preparata de compania Gold Corporation. Sfidandu-i pe specialistii din Ase si Academia Romana, ignorandu-si colegii de la Pnl, reducandu-l la tacere pe omul nr.1 din Pd, Emil Boc, d-l Basescu a batut o vreme campii cu gratie atunci cand vorbea de "marile beneficii" pentru tara, pe care le-ar aduce mineritul la Rosia Montana.
Dandu-si in cele din urma seama ca pozitia sa curioasa ar putea fi taxata drastic la urne, ceea ce ar antrena o pierdere pentru intreaga Alianta, recent el si-a nuantat declaratiile, fara insa a se dezice cu totul de cele spuse pana acum. A afirmat intr-un interviu ca este gata sa sustina orice proiect alternativ mineritului. Este limpede ca sfetnicul sau de taina in aceasta chestiune, Radu Berceanu (care in mod inexplicabil nu figureaza pe lista societatii civile intocmita de Coalitia pentru un Parlament Curat), i-a sugerat aceasta solutie de compromis. Numitul Berceanu stie prea bine ca Frank Timis a avut grija, si cu concursul sau de fost ministru al industriilor, sa excluda din start, prin planul de urbanism general, orice sansa de dezvoltare a unor proiecte alternative in zona. Practic, d-l Basescu se preface ca nu stie ca zona a fost dej