Trecerea la leul greu, prin taierea, de anul viitor, a patru zerouri din coada leului, ar putea determina un interes crescut din partea investitorilor pentru cumpararea de actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
"Cel mai probabil introducerea leului greu va avea un efect de apreciere in termeni nominali a preturilor actiunilor pentru o parte importanta dintre actiunile "populare" listate la BVB.
Este vorba de un simplu efect psihologic pe care denominarea il va avea probabil asupra multor preturi din economie, deci si asupra preturilor activelor bursiere", este de parere Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Brokerii sunt de parere ca, din punct de vedere tehnic, nu va fi o problema ca la bursa sa se afiseze cotatii cu doua zecimale.
"De exemplu, o actiune Amonil Slobozia, care in prezent se tranzactioneaza la pretul de 585 lei, ar putea fi cotata, dupa introducerea leului greu, la 0,06 lei. Daca se va proceda asa, atunci preturile vor creste pentru ca investitorilor li se va parea probabil un chilipir sa cumpere actiuni Banca Transilvania, de exemplu, pentru un pret de numai 0,8 lei.
Este posibil asadar ca, pentru societatile solide si cu rezultate financiare favorabile, cotatiile sa se aprecieze cu 10-20% numai datorita trecerii la leul greu", a mai spus Panait.
La randul sau, Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, crede ca introducerea leului greu nu va afecta negativ activitatea pe piata de capital din punct de vedere operational si logistic. "Sistemele electronice si cadrul legislativ vor putea fi adaptate in mod corespunzator.
In plus, va exista timp suficient pentru acest lucru in perioada in care leul greu si leul vechi vor circula in paralel. Se vorbeste foarte mult de posibilitatea "rotunjirii" preturilor actiu