Slovacii sunt mult mai pesimisti in ceea ce priveste viitorul decat ceilalti cetateni ai UE, se arata intr-un sondaj privind calitatea vietii dat publicitatii saptamana trecuta si preluat de saptamanalul slovac in limba engleza, The Slovak Spectator.
Doar 6% din slovaci s-au declarat optimisti in legatura cu viitorul lor, un procent de trei ori mai mic decat in Cehia sau in statele din vechea UE.
Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata a intervievat anul trecut 26.000 de adulti din statele membre UE, precum si din trei state candidate- Turcia, Bulgaria si Romania.
"Cei mai pesimisti oameni din Slovacia sunt somerii, cei cu un grad de educatie scazut si persoanele in varsta de 55-60 de ani", a declarat Hubert Krieger, seful proiectului.
In ceea ce priveste conditiile de munca, angajatii din noile state membre UE lucreaza in medie circa 43-45 ore pe saptamana, cu cinci ore mai mult decat angajatii din UE-15. Unul din zece slovaci a calificat conditiile de munca drept proaste, in timp ce in vechile state membre ale Uniunii Europene, procentul respondentilor care au facut aceeasi afirmatie este de 4%.
Un procent de 19% din slovaci sunt foarte ingrijorati in legatura cu posibilitatea de a-si pierde locul de munca, fata de 16% din cehi si 18% din polonezi.
"Rezultatele sondajului reflecta situatia actuala de pe piata fortei de munca", a explicat Krieger.
Daca somerii sunt printre cei mai pesimisti slovaci...
... atunci in estul Slovaciei pesimismul national ar trebui sa fie dus la extrem. Aceasta pentru ca regiunea se afla intre primele zece din UE in ceea ce priveste rata somajului, dupa cum reiese din datele agentiei europene pentru statistica, Eurostat.
Rata somajului in estul Slovaciei a ajuns in 2003, in medi