”Evenimentul zilei” continua seria dezvaluirilor despre afacerile cu petrol la rafinariile din judetul Bacau, publicate in ultimele numere cu titlul generic “Mafia de la Bacau, tun de 1,5 miliarde de euro”. Una dintre metodele principale de fraudare a fost incarcarea artificiala a costurilor rafinariilor prin cumpararea de fiare vechi ca piese noi, cu preturi supraevaluate pina la 1.000 de ori.
Astazi va vom prezenta un nou caz de supraevaluare a unor utilaje invechite: un reactor instalat in 1977 la Arad, ce nu valoreaza, potrivit specialistilor, mai mult de 600 milioane lei a fost cumparat anul trecut de Rafo Onesti de la firma VGB Impex cu 308 miliarde lei, echivalentul a 8 milioane dolari.
Si tot astazi, va prezentam interferenta ciudata a unor inalti demnitari - Toma Zaharia, prim adjunct al ministrului Adminstratiei si Internelor, si Dan Iosif, consilier prezidential - cu personajele implicate in “Afacerea reactorul”.
In numarul de simbata am descris activitatea clanul interlopilor bacaoani Chealfa-Cheptanus, care a adunat din tara fiare vechi pe post de “instalatii de retehnologizare” pentru grupul Iacobov.
Spre sfirsitul anului 2002, de rafinariile din Bacau s-au “lipit” si oamenii de afaceri grupati in jurul lui Ovidiu Tender si a grupului de firme VGB, care au folosit metodele exersate cu succes din 1999 de catre grupul Corneliu Iacobov & Andrei Serban - Perla Moldovei International.
Intre metodele de devalizare figureaza si vinzarea produselor petroliere la schimb (pe “ordine de compensare”) cu fiare vechi, achizitionate ca instalatii noi, necesare, chipurile, modernizarii rafinariilor. Afaceristii din jurul grupului de firme VGB s-au folosit pentru acest tip de operatiuni de clanul fratilor Potirca din Tirgu Jiu.
VGB Impex a vindut catre Rafo Onesti numeroase instalatii si fiare vechi adunat