Daca preturile vor continua sa creasca in acelasi ritm, piata apartamentelor de cartier se va afla tot mai aproape de o criza, avertizeaza o serie de analisti imobiliari. In ultima perioada, cele mai multe apartamente situate in blocuri vechi si in zone nu tocmai bine cotate s-au vindut la preturi de domeniul fantasticului.
Consultantii imobiliari spun ca romanii nu mai sint dispusi sa plateasca exorbitantele sume cerute de proprietari pe un apartament “inghesuit si murdar”, astfel incit se previzioneaza un blocaj: clientii vor refuza sa cumpere, iar vinzatorii nu vor fi de acord sa negocieze mai putin decit au luat initial in calcul.
Recent, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, deranjat de speculatiile de pe piata imobiliara, previziona o posibila criza in domeniul imobiliar.
Intr-un interviu acordat unei publicatii electronice, Vasilescu nu excludea posibilitatea ca Romania sa se confrunte cu o criza asemanatoare cu aceea din Japonia, unde preturile imobiliare s-au redus cu mai mult de 60% dupa ce fusesera nejustificat inflamate de creditele bancare. “Ideea unei crize pe piata imobiliara romaneasca nu este atit de absurda precum se socoteste de obicei.
Preturile la apartamente sint extrem de ridicate in raport cu cistigurile populatiei si cu mecanismele financiare inca primitive fata de cele din Occident”, spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universite Francophone Internationale din Bruxelles.
Potrivit lui Cezar Lazarescu, directorul Rom International Service, dobinzile la creditele acordate de bancile romanesti sint de trei ori mai mari decit cele practicate de bancherii din Franta ori Germania.
Creditele ipotecare au luat-o la vale
De altfel, daca luam in calcul recentele date financiare prezentate de bancherii romani, versiunea aparitiei unei crize pe p