Desi parea ca s-a saturat la un moment dat, leul continua sa muste puternic din euro si dolar. Cele doua valute au ajuns acum sub valoarea pe care o aveau la sfarsitul anului trecut si caderea lor nu pare a se opri aici. Moneda europeana a coborat ieri din nou, in interval de numai doua saptamani, sub pragul psihologic de 40.000 de lei.
Euro a coborat cu 497 de lei fata de sedinta precedenta si cu 784 de lei fata de cursul inregistrat in urma cu o saptamana, desi la un moment dat dadea semne ca revine la nivelul de dinaintea anuntului BNR privind reducerea interventiilor pe piata. Si dolarul a avut ieri o zi proasta, moneda americana pierzand 433 de unitati fata de sedinta anterioara si nu mai putin de 1.
164 lei fata de nivelul de acum o saptamana. Decizia Bancii Nationale de a lasa cursul sa fluctueze liber i-a facut fericiti, cel putin pentru perioada urmatoare, pe importatori si pe cei care au de platit rate la creditele contractate in valuta, insa le creeaza mari probleme exportatorilor si celor care au economii in valuta. Fata de inceputul anului, euro a coborat cu 1.
490 lei, iar dolarul cu 2.832 lei. Caderea mai puternica a monedei americane trebuie corelata cu ceea ce se intampla pe pietele internationale cu raportul dolar/euro, care in prezent se invarte in jurul a 1,30.
Dealerii bancilor comerciale spun ca se asteptau la o intarire a leului (avand in vedere si declaratiile repetate in acest sens ale oficialilor BNR), insa multi recunosc ca nu se asteptau ca tendinta sa fie atat de accentuata. La un moment dat, operatorii de pe piata se asteptau la stabilizarea monedei europene la un curs in jurul valorii de 41.
000 lei/euro, cu fluctuatii care sa nu depaseasca 200-300 lei/sedinta de tranzactionare. Numai ca apropierea sarbatorilor de iarna ii face pe acestia sa creada ca supraoferta de valuta de p