Dejectiile fermei de porci de la Pecineaga(Foto: Replica de Constanta)
O prospera crescatorie de porci din comuna Pecineaga, care numara 17.500 capete de animale, patronata de un fost parlamentar si ambasador in Canada, deverseaza dejectiile in mai multe bataluri neamenajate corespunzator, aflate in vecinatatea localitatii constantene.
Prin aceste operatiuni ce incalca normativele privind protectia mediului, patronii crescatoriei aflate in patrimoniul societatii Crin Suin SA Pecineaga pun in pericol calitatea panzei freatice din zona, aspect ce poate constitui un pericol real la adresa populatiei din comuna, tinand cont de faptul ca, potrivit specialistilor, aceste dejectii au un potential cancerigen ridicat.
Societatea Crin Suin Pecineaga a cumparat in urma cu trei ani o fosta ferma de stat, specializata in cresterea porcinelor, care ajunsese in perioada tranzitiei intr-un declin profund, reflectat in scaderea dramatica a numarului de animale pana la doar 1000 de capete.
Actionariatul format dintr-un consortiu romano-belgian a efectuat numeroase investitii in cresterea numarului de animale si in retehnologizarea complexului zootehnic.
Astfel, dupa doar trei ani ferma din Pecineaga numara astazi 17.500 capete de animale si dispune de moderne instalatii de crestere si exploatare a porcinelor in sistem industrial inchis, abatorizarea carnii, reproductia si selectia animalelor.
In plus, proprietarii fermei Crin Suin, care se mai ocupa si cu comertul cu ridicata a animalelor vii, au instalat in incinta unitatii o moderna fabrica de nutreturi combinate si intentioneaza sa puna in functiune o alta instalatie performanta de uscare a boabelor de porumb utilizate drept hrana pentru porci.
Prin cumpararea fostei ferme de stat, firma Crin Suin, al carei director este Doru Popescu, fiul unui fost ambasador in Canada si senator care se lau