Batalia pentru sufletul si mintea musulmanilor nu are loc la Falluja sau in interiorul moscheelor. Campul de lupta este de fapt Internetul. Iar unul dintre cei mai cunoscuti experti in probleme islamice spune ca a venit timpul ca autoritatile occidentale sa-si regandeasca strategiile daca vor sa castige acest razboi.
Saptamana trecuta, pe un website al musulmanilor care traiesc in Marea Britanie aparuse o discutie despre existenta unui risc major ca tinerii nemultumiti sa devina niste "Wahaboys", un termen derivat de la "wahabism", adica interpretarea foarte stricta a religiei islamice, in viziunea poporului din Arabia Saudita.
Discutia a aparut la doar cateva zile dupa ce controversatul realizator de filme din Olanda Theo van Gogh a fost asasinat, suspectul principal fiind un fanatic islamist.
Cele doua evenimente nu sunt direct legate intre ele, insa ambele scot in evidenta ingrijorarea occidentalilor in ceea ce priveste directia in care se indreapta identitatea musulmana in Europa, comenteaza BBC.
Iar in aceasta inclestare culturala, spune profesorul Gilles Kepel, Internetul joaca un rol tot mai important, daca nu cel mai important.
Gilles Kepel este unul dintre cei mai importanti ganditori europeni in ceea ce priveste chestiunile islamice. El a facut parte din Comisia franceza care a recomandat interzicerea simbolurilor religioase in scoli, o decizie foarte controversata si care a fost privita drept o incercare directa de a interzice voalurile fetelor arabe.
Cu toate acestea, Kepel spune ca nu asistam la "o ciocnire a civilizatiilor", nici pe departe. In noua sa carte, "Razboiul pentru mintile musulmane", el sustine totusi ca Occidentul este campul de batalie unde europenii incearca sa ii modernizeze si democratizeze pe musulmani.
Daca guvernele asigura conditiile nece