REPORTER DE TIGAIE
SIMONA LAZAR
Pe profesorul Valeriu Mosneaga il cunosteam de ceva vreme. Avea cei mai multi doctoranzi la Universitatea din Chisinau. Ochi vii, frunte inalta, imbracat elegant - "tanar lup" contrazicand opinia curenta despre "intelighetia" basarabeana. Statea linistit la fereastra vagonului-restaurant, sorbind guri mici dintr-un pahar cu un lichid care, la inceput, mi-a parut a fi nectar de granate (rodii) si scoruse. Indata ce m-a descoperit in preajma, m-a poftit pe scaunul liber din fata si s-a grabit sa raspunda curiozitatii mele, turnandu-mi o jumatate de pahar dintr-un sipulet: "E saperavi, un vin national georgian. Fiti atenta sa nu va patati, pentru ca lasa urme, ca uleiul sau cerneala. Avertizata, duc precauta paharul la gura si descopar un lichid consistent si aromat. "E gros!", spune profesorul. "E cel mai gros! E un vin⦠de mancat", completeaza comeseanul meu. "Se coace devreme si seamana, oarecum, cu Baconul francez. In Basarabia n-avem asa ceva. Cele mai iubite vinuri au ramas kraska ("vopsea", in ruseste) si "tireaza". Kraska e un vin rosu consistent, care ii tine pe meseni la nunti toata noaptea. Te imbeti numai⦠la picioare, pentru ca "intelectul" ramane treaz si a doua zi. "Acum, la noi tendinta e de a cultiva hibridul, reducand productia la soiurile de vinuri ca Izabella, Fraga, Rkatiteli (vin alb, a carui denumire vine de la o localitate din Rusia). Pacat ca noi, basarabenii, am fost deprinsi sa bem mai mult vodka decat vinâ¦"
"Un pahar de vodka la 10 pelmeni (papanasi rotunzi cu carne, preparati instant, dupa o metoda ruseasca: se face aluatul, se umple cu carne si se tine in congelator cateva ore. Apoi se rastoarna in apa clocotita si se fierbe 10 minute. Marea lor calitate este ca nu se lipesc de fundul vasului in care fierb)".
"Cati pelmeni poate manca un om?" "Depinde. Rusii mananca