Istoria mariajului Nazar - Uzinele Chimice
Uzinele Chimice Turda au fost cumparate de arabul Ahmed Nazar, patronul SC Nuha Trading, cu 9 miliarde de lei, in 1999. Deoarece, societatea era in lichidare, practic, arabul a cumparat doar activele. Datoriile, cifrate la peste 40 de miliarde lei, au ramas in contul statului. Adica al nostru, al contribuabililor.
Judecatorul sindic care s-a ocupat de lichidarea societatii, clujeanul Ionica Pop, s-a dovedit a fi un apropiat (prieten) al lui Ahmed Nazar. Imediat dupa ce a cumparat ramasitele UCT, arabul s-a pus pe capatuiala. A dezmembrat tot ce a apucat, vinzind apoi, bucata cu bucata, materialele rezultate.
Conform datelor contabile pe care le detinem, in primul an dupa ce a pus mina pe UCT, Nuha Trading a avut venituri oficiale cifrate la 15,5 miliarde lei. Am precizat "oficiale", pentru ca, in acelasi an, Ahmed Nazar a fost arestat preventiv, fiind cercetat penal pentru evaziune fiscala, fals intelectual, uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Conform concluziilor intocmite de organele de ancheta, Nazar a dezmembrat utilajele si instalatiile existente, vinzindu-le mai multor societati din tara si strainatate, ca "materiale refolosibile".
Majoritatea materialelor erau din inox si erau vindute la preturi mult mai mici decit cele de pe piata. Pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit si a TVA, Nazar a intocmit facturi false in numele unor firme-fantoma inregistrate la Bucuresti.
Practica firmelor fantoma se pare ca ii era draga arabului, deoarece din datele obtinute de noi rezulta ca Ahmed Nazar a fost implicat in alte 4 societati comerciale din judetul Cluj: Akobis SNC, A&A Prodcomimpex SRL, Rinaldi SRL si Hero Group SA.
Majoritatea acestor societati functionau cu activitate redusa, pe "pierderi", fiind folosite, prob