Romania va alinia legislativ la Uniunea Europeana sectorul asigurarilor inca de la 15 ianuarie 2005, cu tot protestul companiilor de asigurare de pe piata, care nu sunt pregatite sa faca fata atat de brusc acestui proces. Hotararea apartine Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si a fost enuntata ieri de Paul Mitroi, director general al Directiei Generale de Reglementari.
Mitroi a declarat ca la 15 ianuarie 2005 legislatia noastra se va alinia la prevederile Directivei Europene 2002/92, act legislativ care intra tot de la mijlocul lui ianuarie viitor in vigoare si in Uniunea Europeana.
Actul normativ in cauza prevede ca bancile, societatile de leasing, agentiile de turism, vanzatorii de electrocasnice si nu numai sa aiba voie sa incheie asigurari doar in limita a 500 de euro/asigurat/an.
Mai mult decat atat, agentii care comercializeaza polite de asigurare fie se inregistreaza cu acest unic obiect de activitate si vor fi autorizati sa incheie in continuare contracte, fie denunta contractul pe care l-au incheiat cu societatea de asigurare. De altfel, operatorii de pe piata asigurarilor sunt profund nemultumiti de aparitia mai multor reglementari din cele anuntate de CSA.
Ei au afirmat ca in Slovacia, Ungaria sau Austria ca si in alte state membre ale Uniunii nu exista astfel de reguli stricte. Ei spun ca in Slovacia sunt banci care vand fara nici o restrictie polite de asigurare, iar in Ungaria si Austria asigurarile non-viata nu sunt separate de cele de viata.
De asemenea, Mihaela Tudor, consilier juridic in cadrul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), sustine ca Legea nr. 403/2004, care modifica Legea asigurarilor nr. 32, este mult prea restrictiva.
Romania va alinia legislativ la Uniunea Europeana sectorul asigurarilor inca de la 15 ianuarie 2005, cu