Numirea Condoleezei Rice in fruntea diplomatiei americane in locul lui Colin Powell lasa sa se intrevada o viitoare politica externa mai dura si lipsita de sentimentalisme, dar intr-o mai mare armonie cu viziunile Casei Albe, dupa un prim mandat al administratiei Bush marcat de de diviziuni profunde.
Presa si analistii americani comentau marti numeroasele diferente de stil, de temperament si de itinerar politic intre Colin Powell si fosta consiliera a Casei Albe pe probleme de securitate nationala.
“Powell era singura voce care pleda pentru moderatie in administratia Bush. Noua diplomatie americana va fi probabil mult mai transanta si mai combativa”, estimeaza Jon Wolfsthal, specialist in politica externa la Institutul Carnegie din Washington.
Numirea Condoleezei Rice “ne lasa totodata sa presupunem ca administratia americana va fi si mai unita in jurul valorilor traditionale, fara concesii. Va exista mai multa coerenta, dar in detrimentul valorilor clasice ale politicii externe americane”, mai arata acesta.
“Washington Post” estimeaza intr-un articol de analiza ca aceasta schimbare in fruntea diplomatiei americane “traduce triumful unei conceptii transante a dimplomatiei, adoptata de vicepresedintele Cheney si secretarul Apararii, Donald Rumsfeld”.
Dosare grele pentru Rice
Pe Condoleeza Rice o asteapta mai multe teste cruciale o data cu preluarea functiei. Primul ei dosar va fi Irakul si alegerile prevazute sa aiba loc in ianuarie, sub amenintarea violentelor. Iranul va fi totodata o prioritate, linia urmata in acest caz facind obiectul multor disensiuni in cadrul administratiei.
Condoleeza Rice va mai fi confruntata cu dosarul israelo-palestinian, care intra intr-o noua faza o data cu disparitia lui Yasser Arafat. Ea va trebui totodata sa se angajeze in detensionarea relatiilor cu par