Arheologii hunedoreni ne-au reclamat ca situl arheologic Sarmisegetusa Regia, vechea cetate dacica din Muntii Orastie, este supus unei agresiuni care poate fi iremediabila de catre o firma ce executa lucrari de constructii in zona fara supravegherea specialistilor.
Arheologii hunedoreni acuza interventia brutala asupra cetatii-emblema a dacilor
Arheologii hunedoreni ne-au reclamat ca situl arheologic Sarmisegetusa Regia, vechea cetate dacica din Muntii Orastie, este supus unei agresiuni care poate fi iremediabila de catre o firma ce executa lucrari de constructii in zona fara supravegherea specialistilor. Utilajele si muncitorii au intrat in Incinta Sacra si acopera cu pamint un zid de beton construit in urma cu 15 ani de comunisti. Reprezentantii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva recunosc ca societatea a primit acordul Ministerului Culturii, dar sustin ca nimeni nu le-a cerut sprijinul, pentru a evita abuzurile.
Conform arheologilor, muncitorii, lucrind nesupravegheati, pot distruge in orice moment vestigiile vechi de doua mii de ani. De altfel, spun specialistii hunedoreni, pentru a acoperi zidul din beton, se excaveaza pamint chiar din situl arheologic. In cupa excavatorului sint gasite de multe ori cioburi de ceramica dacica si obiecte metalice vechi.
Arheologii reclama, de asemenea, ca in Incinta Sacra va fi construita o cabana unde vor fi adapostiti studentii care participa la cercetarile arheologice, fapt care a stirnit si protestele Directiei Silvice Hunedoara. Silvicultorii nu accepta constructia cabanei, deoarece ar fi? necesara taierea a aproximativ zece arbori din Parcul National. ?Nu sint de acord cu construirea cabanei arheologice in acest amplasament, deoarece conform legii nu au voie sa taie din padure fara aprobarea noastra. Iar zidul din beton ar fi trebuit sa fie scos, nicidecum acoperit cu pamin