In vremea din urma, o tema este tot mai mult prezenta pe agenda dezbaterilor publice: liberalizarea contului de capital. Formulare ce nu-i tocmai corecta. Fiindca, incepand din prima parte a anilor ’90, au tot avut loc liberalizari ale contului de capital. Acum, in pragul aderarii la Uniunea Europeana, procesul e pe cale sa fie desavarsit.
Banca Nationala pregateste, de fapt, liberalizarea acelor cateva posturi din contul de capital ce au ramas inca restrictionate. Intre care dreptul nerezidentilor de a-si deschide depozite in lei. Post ce urmeaza a fi liberalizat nu peste mult timp. Decizie asteptata cu mult interes de investitorii straini, ei fiind atrasi de dobanzile inca mari platite de bancile din Romania.
Faptul ca, nu peste multa vreme, capitalul strain ce intra in tara va putea fi schimbat in lei, pentru a fi depozitat in banci, a starnit emotii puternice in unele cercuri economice. Banca Nationala a fost atentionata ca isi asuma un mare risc. Intr-adevar, riscul e mare. Dar ar fi mult mai mare, urias chiar, daca o astfel de liberalizare ar fi amanata.
Fiindca Uniunea Europeana n-ar fi dispusa, in nici un chip, sa ne lase sa "tragem de timp”. Apoi, intrarea intr-un club cum este Uniunea Europeana impune acceptarea regulilor jocului. Daca dorim sa culegem roade de pe aceasta mare piata, nu putem sa-i ignoram regulile. Una dintre ele, poate cea mai importanta, fiind tocmai libera circulatie a persoanelor, a marfurilor si a capitalurilor.
Intr-un sistem de intensa competitie.
Fara indoiala ca vor fi si riscuri. De altfel, Banca Nationala cunoaste bine posibilele pericole. Le-a analizat si le-a semnalat continuu, de cativa ani incoace. Din acest motiv, in primul rand, unele operatiuni cu capital strain vor fi amanate pana in momentul aderarii. Cumpararile de titluri de stat, bunaoara.
Un lucru