- Diverse - nr. 228 / 18 Noiembrie, 2004 Citind un studiu despre cerealele paioase, am constatat cu uimire ca specia Trititicum spelta, un grau ancestral, este cea mai valoroasa planta cerealiera, cu 21% proteine, urmata de ovazul nud, cu un continut de proteine de 20%, cultivandu-se usor. In hrana occidentalilor este la loc de frunte sub forma de fulgi si ajunge si in cosul celor mai avuti si pe la noi. Ovazul nud de calitate are o germinatie de peste 80%. Intr-o doza zilnica de 200 g asigura 40 g proteine de foarte buna calitate, contine acizi grasi (7%), din care mai mult de jumatate sunt nesaturati, cu rol in neutralizarea radicalilor liberi. Dintre aminoacizii prezenti amintim arginia, care favorizeaza raspunsul imunitar, vindecarea plagilor, activeaza demontarea rezervelor de grasimi ale organismului, asigura un tonus muscular bun, phenilalanina favorizeaza activitatea sistemului nervos, memoria, cisteina are rol in metabolismul pielii. Contine o cantitate insemnata de magneziu, al carui rol antistress este cunoscut, iar calciul impreuna cu fitoestrogenele existente previne osteoporoza. Fractia de fibre insolubile (5%) fixeaza acizii biliari, reduce colesterolul total si nivelul LDL si VLDL, dar mareste concentratia de HDL. Acidul linolic si linolenic impiedica depunerea colesterolului in peretele vascular, vitamina K previne hemoragiile, vitamina P protejeaza si intareste peretele capilarelor la bolnavi cu afectiuni cardiovasculare, iar la cei sanatosi are rol preventiv. Substantele mucilaginoase fixeaza si ele secretia biliara, impiedica absorbtia intestinala a grasimilor, hrana captusita de mucilagii se goleste mai incet, deci din cauza senzatiei de saturatie foamea apare mai tarziu. Capitonand si peretele intestinal, se reduce absorbtia substantelor zaharoase, bolnavul diabetic avand nevoie de o cantitate mai redusa de insulina. Fragmentarea be