Margaret Hassan, directorul organizatiei CARE International in Irak, rapita la 19 octombrie de persoane inca neidentificate, a fost executata printr-un glont in cap. Aparitia unei inregistrari video cu executia unei femei foarte asemanatoare cu irlandeza a distrus sperantele celor care mai credeau in posibilitatea ca Margaret sa fie eliberata de rapitori.
In imagini, o femeie legata la ochi si imbracata intr-o salopeta portocalie este impuscata in cap de un militant. Nici o grupare nu a revendicat inca rapirea sau executia. In plus, inregistrarile video precedente in care Margaret implora sa fie salvata nu ofera nici un idiciu pentru identificarea agresorilor.
Postul arab de televiziune Al-Jazeera, care a primit aceasta ultima inregistrare acum cateva zile, a decis sa astepte confirmarea autenticitatii materialului inainte de a prezenta stirea. In plus, Al-Jazeera nu a difuzat materialul video. Ulterior, serviciile secrete britanice au confirmat ca ostatica executata este, intr-adevar, Margaret Hassan.
Ea devine astfel prima femeie asasinata de teroristi in Irak si cel de-al doilea cetatean al Marii Britanii care are aceasta soarta. S-a nascut la Dublin in uma cu 59 de ani si a crescut in Marea Britanie. Casatorita cu un irakian, Margaret si-a dedicat cea mai mare parte a vietii imbunatatirii conditiilor de trai ale populatiei din Irak.
"Maica Teresa a Irakului", asa cum a fost descrisa de publicatia britanica Daily Telegraph, era un avocat neobosit al irakienilor de rand. Devotamentul fata de Irak si fata de cultura acestei tari au determinat-o sa se converteasca la Islam si sa isi ia si cetatenie irakiana. Familia, prietenii si CARE International au descris-o ca fiind o femeie extraordinara, directa, puternica si curajoasa.
Constienta de riscurile la care se expunea dupa declansarea razboiului din Irak, Ma