Tranzactia prin care, in toamna anului 2001, liderul PSD Bacau Corneliu Iacobov cumpara RAFO Onesti a fost considerata un mare succes al Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS). Bunavointa APAPS fata de noul patron, Corneliu Iacobov, s-a simtit inca din momentul semnarii contractului: consortiul de firme romano-portughez Imperial Oil-Canyon Servicos a cumparat cu sapte milioane de dolari un pachet de actiuni de 60%, detinut pina atunci de stat. APAPS a inregistrat insa o valoare totala a tranzactiei de peste 81 de milioane de dolari, dar concernul de firme Imperial Oil-Canyon Servicos a fost, prin contract, scutit de plata a peste 63 de milioane de dolari, suma care ar fi trebuit investita in RAFO in decurs de cinci ani.
45 milioane dolari rascumparate cu 11
O alta dispensa acordata de APAPS a fost pentru alte aproape 17 milioane de dolari, bani care ar fi trebuit cheltuiti de noul proprietar, in decurs de opt ani, pentru investitii de mediu. Si, suprem gest de intelegere fata de un investitor, APAPS a acceptat ca acele sapte milioane de dolari sa fie platite, in transe, pe parcursul a sapte ani.? Marinimia nu s-a oprit aici. Iacobov a primit de la colegii de partid si alte cadouri. Imediat dupa semnarea privatizarii, RAFO a fost scutita de guvern de plata a aproape 3.000 de miliarde de lei, echivalentul a 100 milioane dolari, reprezentind datorii la bugetul statului, acumulate in timp, inainte de privatizare. In decursul anului 2002 a urmat inca un episod al fructuoasei colaborari dintre Iacobov si stat.
In luna aprilie 2002, concernul Imperial Oil-Canyon Servicos a cumparat un alt pachet de actiuni de la APAPS, in valoare de 11,2 milioane de dolari, rezultate in urma conversiei in actiuni a datoriilor pe care RAFO le avea catre Ministerul Finantelor si Ministerul Transporturilor, devenind a