Anul 2005 va debuta cu scumpirea energiei electrice, termice si a gazelor naturale.
Conform acordului de supraveghere preventiva incheiat cu Fondul Monetar International in luna iulie, incepand de anul viitor tarifele la energia electrica si termica se vor ajusta semestrial, la 1 ianuarie si 1 iulie, permitand astfel acoperirea costurilor de productie ale unitatilor din sectorul energetic, care de ani de zile se confrunta cu mari probleme financiare.
Potrivit expertilor FMI, pierderile din acest sistem se vor cifra la circa 1,17 miliarde dolari. O cifra foarte mare, chiar daca ea este in scadere comparativ cu anul 2003, cand pierderile au fost de 1,68 miliarde dolari.
Astfel, se estimeaza ca societatea Termoelectrica si centralele termice transferate la autoritatile locale vor inregistra in acest an pierderi de 142 milioane dolari (0,2% din PIB), din care 60 milioane dolari sunt pierderile operationale, iar 82 milioane dolari pierderile generate de gradul scazut de incasare a facturilor.
La energia termica, pretul la care pot fi recuperate integral costurile este de 24,5 dolari pe gigacalorie, iar pretul curent este de 23,8 dolari. Intrucat unitatile livreaza o cantitate de 23,4 milioane gigacalorii in acest an, pierderile se ridica la 16 milioane dolari. La un grad de colectare de 90% se adauga pierderi din neincasarea facturilor de 56 milioane dolari.
Pentru 2005, pierderile s-ar putea reduce, conform progra-mului convenit cu FMI, la 676 milioane dolari, suma care reprezinta echivalentul a 0,9% din PIB.
Gazele naturale, scumpire intr-o singura transa
Incepand de anul viitor, majorarea pretului gazelor naturale pentru consumatorii finali se va face o data pe an, in luna ianuarie, pe baza unei metodologii noi, astfel incat pretul la producator al gazelor sa atinga nivelul pretului din i