Mihai Pop, primul roman care a castigat Premiul Herder
Patriarhul etnologiei
Eminentul Mihai Pop va ramane in istorie ca primul roman care a castigat prestigiosul premiu Herder, dar si ca parinte al scolii moderne de etnologie romaneasca. Mihai Pop este cel care a difuzat valorile traditionale maramuresene pana in cele mai indepartate colturi ale Pamantului.
"Patriarhul" Mihai Pop, cum a fost supranumit inca in timpul vietii acest om de stiinta originar din Maramures, s-a nascut la 18 noiembrie 1907 si a decedat in iunie 2000, la Bucuresti. Zilele trecute s-au implinit 97 de ani de la nasterea celui mai mare folclorist maramuresean.
Cine a fost "Patriarhul"?
Folclorist de formatie, "Patriarhul" folcloristicii nationale a vazut lumina zilei in micutul sat maramuresean Glod, pendinte de comuna Stramtura (loc ce i-a dat lumii si pe celebrii Frati Petreus, precum si pe geograful Nicolae Hodor).
Satul de la poalele muntilor Varatecului, straveche vatra de nobili maramureseni, si-a pastrat pana azi valentele de sat primordial, in care traditiile ancestrale sunt extrem de bine pastrate si astazi. Nu putea exista localitate mai reprezentativa din punctul de vedere al etnografului si folcloristului, ca aceasta mica asezare.
Fiu de preot greco-catolic, Mihai Pop a crescut imbracat in costumul popular, inca de mic fiind martor ocular al diverselor obiceiuri si traditii specifice morosenilor. Inainte de a iubi vreo morosanca foc de frumoasa, adolescentul Mihai Pop s-a indragostit de cultura populara.
Dupa studiile filologice, savantul a ajuns, in anii interbelici, cercetator sociologic la Institutul Social Roman, condus de Dimitrie Gusti. In paralel, a efectuat studii de specializare la Bonn, Praga si Vars