BUSINESS Recenta inaugurare a retelei locale de gaze din Turnu Magurele readuce in prim-plan problemele acoperirii "petelor albe" de pe harta retelelor de gaze. ADRIAN N. IONESCU
INTERESE. Pe langa sediile somptuoase, marii operatori in domeniul gazelor mai au puncte comune Pana in noiembrie anul viitor, Transgaz, societatea care raspunde de conductele nationale de gaze, are un program ambitios de constructie a sase conducte mari (unele magistrale), care se intind pe 332 de kilometri si costa 55,82 milioane de euro. Fara investitia Transgaz nu ar fi posibila constructia retelelor de gaze in zeci de localitati din zonele respective. Pana la sfarsitul anului trebuie finalizate lucrarile pe 170 de kilometri, care vor consuma 25,14 milioane de euro. Investitia este suficient de importanta ca sa fi meritat o ordonanta de urgenta.
CRITERIUL PROFITULUI. Nu se optimizeaza deloc usor interesele guvernamentale de acoperire a "petelor albe" de pe harta retelelor de gaze cu interesele economice ale Transgaz (chiar daca este inca 100% detinuta de stat). Daca din marile conducte construite nu se aprovizioneaza distribuitori de gaze cu consum profitabil, investitiile respective se recupereaza greu.
De altfel, si pana acum aparitia unor distribuitori privati a depins de reteaua nationala. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Nationale a licentiat 19 societati de distributie. Dar cei mai semnificativi distribuitori sunt cei cu operatiuni in apropierea magistralelor: Congaz Constanta, VitalGaz Bucuresti, GazVest Arad si CPL Concordia (sucursala firmei italiene CPL). Specialistii estimeaza piata acestora la aproape 15% din consumul de gaze.
VECINATATI FAVORABILE. Congaz a beneficiat de conducta care traverseaza de la nord la sud judetul Tulcea si ajunge la Constanta. Are doar patru licente de retele locale, dar acestea sunt in Con