A inceput numaratoarea inversa. De astazi, 22 noiembrie 2004, au mai ramas 220 de zile pana la 1 iulie 2005: momentul in care leul greu va fi pus in circulatie.
Dupa ce insa de la 1 martie anul viitor se va trece la afisarea in paralel a preturilor: in lei noi si in lei vechi. Dublul afisaj al preturilor va face sa ne obisnuim cu totii, cumparatori si vanzatori, cu evaluari in moneda noua.
S-au facut insa auzite voci, unele cu pretentii, care s-au pronuntat sententios: "Va fi ca in Uniunea Europeana, cand s-a facut denominarea in euro. Noile preturi vor fi rotunjite in sus. Marfurile se vor scumpi. Va reveni inflatia". Exista motive sa luam in seama astfel de avertismente?
Treisprezece tari au denominat moneda dupa 1990. Daca in cateva dintre ele preturile au crescut, doua-trei luni, imediat au revenit in pozitiile initiale. Apoi au inceput sa scada. Cum va fi la noi? Legea romana introduce un timp generos de acomodare: un an si patru luni preturile vor fi afisate in lei vechi si in lei noi. Asa ca orice "rotunjire" inflationista va fi imediat sesizata.
Pe piata noastra, altul e pericolul. Inca mai functioneaza un impingator emotional. Traim intr-un climat inflationist impregnat in toate fibrele societatii. Un climat ce ingreuneaza procesul dezinflatiei. Suntem constransi, asadar, ca factorilor psihologici inflationisti sa le contrapunem factori psihologici antiinflationisti. Leul greu poate fi un mecanism de franare.
Ne asteptam ca el sa joace un rol important in calmarea inflatiei.
Dar lista temerilor e lunga. S-a vorbit si despre o bariera psihologica: impresia romanilor ca ei vor fi mai saraci daca leului i se va taia din coada. Leul greu insa are deja multi adepti nu numai intre specialisti, ci si in randul populatiei. Nu sunt putini cei ce cred ca, avand un leu denominat, socotelile vor fi m