Clasa sociala este o forma de expresie a stratificarii sociale determinata de inegalitatile, diferentierile si ierarhizarile dintre oameni. Are o dimensiune economica data de venituri, proprietate si avere, dar nu se reduce la aceasta. Se adauga ocupatia, educatia, sistemul de valori, mentalitatile, limbajul, stilul de viata.
O clasificare doar in functie de venituri ar fi gresita, explica Sebastian Lazaroiu, directorul CURS. Daca doi oameni cistiga la fel intr-o luna, dar unul economiseste, pentru copii spre exemplu, iar celalalt pleaca intr-un weekend, ei apartin unor clase sociale diferite. Pe scurt, este vorba despre bani si atitudinea fata de bani data de sistemul de valori.
Romanii se raporteaza ambiguu la propria identitate sociala, multi asteptind inca paradisul in care toti sintem egali, promis de comunisti. Cu exceptia persoanelor din clasa de sus, care au constiinta apartenentei la un grup exclusivist, definit prin venituri, proprietati si stil de viata.
Gulerele albe si oligarhia
Din comunism am iesit cu doua categorii sociale, angajatii cu venituri fixe, cea mai numeroasa, si elita comunista. Sorin Ionita, vicepresedinte al Societatii Academice Romane, nu crede ca putem vorbi astazi despre clase sociale asa cum sint in Occident.
Dimpotriva, pot spune ca am ramas cu cele mostenite: „Avem gulerele albe, cei cu salariu fix, perdantii tranzitiei, si antreprenorii, de doua feluri, oligarhii care au profitat de privatizarile pe criterii politice dupa 1990 si antreprenorii onesti, fara conexiuni cu politica, despre care am putea spune ca fac parte din clasa mijlocie. Inca nu s-au ales apele“.
Sorin Ionita marturiseste ca nu a gindit niciodata despre sine ca ar putea fi in clasa mijlocie, desi indentifica un grup de intelectuali cu succes pe piata privata de idei.
Si totusi exista
S