Firmele romanesti din domeniul sticlei si ceramicii vor exporta in acest an produse in valoare de aproximativ 180 mil. $, nivel apropiat celui din 2003, potrivit estimarilor patronatului din industria de profil.
"Exporturile de ceramica si sticla, portelanuri si faianta au totalizat anul trecut 181 mil. $. Balanta este pozitiva, iar exporturile sunt realizate in peste 40 de state. Produsele destinate pietelor externe sunt in special cele de sticlarie de menaj si decorative. Estimam ca in acest an exporturile se vor mentine la acelasi nivel ca in 2003", a declarat Maria Danciulescu, directorul executiv al Organizatiei Patronale din Industria Sticlei si Ceramicii Fine - STICEF.
Produsele sunt comercializate in Germania, Anglia, Franta, Italia si alte state membre ale Uniunii Europene, precum si in SUA, Canada sau Japonia.
Exporturile atrag aproximativ 60% din productia fabricilor romanesti de sticlarie sau ceramica, in conditiile in care tarifele ridicate ale utilitatilor si costurile cu salariile angajatilor contribuie la stabilirea unor preturi putin accesibile pietei romanesti.
"In Romania, produsele sunt cumparate in special de straini, pentru ca procesul de fabricatie necesita tehnologii costisitoare, iar preturile sunt ridicate. Fabricile romanesti au viitor in masura in care exporta, insa nu se intrevad solutii usoare in privinta exporturilor, avand in vedere scumpirea trimestriala a tarifelor la gaze naturale si mentinerea acestei evolutii pana in 2007, precum si necesitatea cresterii constante a salariilor angajatilor din domeniu", a spus Danciulescu.
Ea a precizat ca personalul angajat in sectorul sticlei si al ceramicii a scazut aproape jumatate fata de anul 1989, pana la circa 30.000 de salariati.
STICEF reuneste 51 de firme din domeniul sticlei, portelanului si faiantei de