Relatiile diplomatice dintre Germania si Romania au ars etapele, de la ostilitate la bunavointa. Contra cost. De formalitati s-a ocupat Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), infiintata in urma cu doi ani sub conducerea actualului ministru de Interne, Marian Saniuta.
In acel moment, ministru de Interne era inca Ioan Rus. In mandatul acestuia a fost pusa la punct ideea securizarii frontierelor, dupa cum ne-au spus surse din cadrul concernului EADS. Initial, valoarea totala a proiectului era estimata la 500 de milioane de euro.
Intre timp, a ajuns la „cel putin un miliard“, dintre care 650 platiti catre EADS si inca 350 - necesar de investitii suplimentare.
Cine apara interesele Romaniei in ARIS
In cazul securizarii frontierelor, „investitorul“ adus de ARIS a primit bani. A ajutat, in schimb, la consolidarea relatiilor bilaterale. Asta cu sprijinul unor figuri marcante ale vietii politico-economice germane.
In Consiliul pentru Strategie al ARIS figureaza, de exemplu, Bodo Hombach, fostul sef al Pactului de Stabilitate si actual consilier al Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), condus de cancelarul Gerhard Schröder. Hombach a fost prins dupa ce a procurat la un moment dat fonduri ilegale de campanie pentru partid.
Inversare de ierarhie
Klaus Mangold, presedintele Comitetului de Est al Economiei Germane, face parte si el din Consiliul ARIS. In plus, este director pentru Europa Centrala si de Est al grupului Daimler-Chrysler. La Daimler-Chrysler, Mangold este supervizorul lui Ion Tiriac. Tiriac este reprezentant al concernului in Romania.
Ierarhia se inverseaza la ARIS, unde Tiriac este presedintele Consiliului de Strategie. La ARIS, se presupune ca Mangold si Tiriac reprezinta interesele Romaniei. In schimb, cei doi ar putea la fel de bine reprezenta interesele EADS, unde