Incercarea ziarului Cotidianul de a accesa arhivele CNSAS, cu scopul de a le oferi cititorilor nostri informatii relevante despre politicienii care ne cer votul, se loveste de un zid al tacerii. Intrebarea "ce se poate ascunde in aceste arhive?" devine astfel tot mai legitima.
Dosarele aflate in arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sint tinute departe de ochii jurnalistilor in perioada electorala. Astfel, o cerere depusa de ziarul „Cotidianul“ in urma cu aproape doua saptamini a fost complet ignorata.
Membrii Colegiului nu au luat in discutie cererea in ultima sedinta, cea de joia trecuta, desi fusese depusa la Registratura institutiei in regim de urgenta. „Toate cererile discutate au fost aprobate“, sustine insa Mircea Dinescu, membru in Colegiu. De ce nu a ajuns cererea „Cotidianul“ pe masa de lucru a membrilor Colegiului ramine un mister.
Este vorba despre neglijenta unor functionari platiti din banii contribuabililor sa serveasca interesul public? Sau poate despre interesul de a „proteja“ dosarele de ochii ziaristilor curiosi? Ascund ceva dosarele politicienilor care apar zilnic in dezbateri televizate incercind sa ne convinga ca sint curati ca lacrima si ca merita votul nostru? La aceste intrebari ar trebui sa raspunda Colegiul
CNSAS in perioada imediat urmatoare. Mai precis pina la 28 noiembrie, pentru ca dupa aceasta data orice demers jurnalistic devine aproape inutil. Odata votati, nimeni si nimic nu-i va mai putea misca din scaunele caldute care ii asteapta la diverse palate. Si inca o precizare. Asteptam un raspuns al Colegiului, in masura in care acesta se va mai intruni.
Ca si cum s-ar fi aflat in vacanta, anterior sedintei de joia trecuta ultimele doua nu s-au tinut din lipsa de cvorum. Potrivit legii, membrii Colegiului trebuie sa se intruneasca in sedinta