Banca Nationala a Frantei si ministerul francez de finante au convenit sa vanda pana la 600 de tone din rezerva de aur, in urmatorii cinci ani si sa foloseasca veniturile obtinute pentru a compensa deficitul bugetar, scrie Financial Times. La preturile actuale, vanzarea a 600 de tone de aur ar aduce 6,6 miliarde de euro.
"Veniturile suplimentare obtinute de stat in urma acestei actiuni, vor fi folosite pentru reducerea deficitelor publice si pentru finantarea crearii de locuri de munca pe termen lung, in special in domeniul cercetarii", a fost declaratia comuna a bancii centrale si a ministrului de finante.
Tranzactia propusa reprezinta aproape 20% din rezerva de 3.025 de tone de aur a bancii centrale franceze, a patra ca marime dupa cele ale SUA, Germaniei si Fondului Monetar International. Decizia vine la sapte luni dupa ce Franta a indicat pentru prima oara ca ar putea vinde o parte a rezervei sale si coincide cu atingerea unui pret record in ultimii 16 ani, al lingoului de aur. Uncia de aur a fost cotata ieri la 447,35 de dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 1988.
Dintre tarile dezvoltate, Franta, care a vandut ultima data aur in 1968, a fost multa vreme cea mai rezervata la vanzarea de lingouri din rezerva nationala. Prin aceasta decizie, Banca Frantei se aliniaza acordului semnat de 15 banci centrale din tarile UE (Central Bank Gold Agreement), care au convenit sa vanda pana la 500 de tone de aur anual. Germania va vinde si ea 600 de tone de aur in urmatorii ani, iar Olanda va renunta la 165 de tone. Elvetia va vinde 130 de tone, reducandu-si rezerva de aur de la 2.600 de tone, in 1996, la 1.300 de tone. Italia este singura tara samnatara a acordului, cu rezerve importante, care nu a anuntat inca nici un plan de vanzare.
Banca Nationala a Frantei si ministerul francez de finante au convenit sa vanda