"Ajutoarele de stat pentru societatile din siderurgie raman la acelasi nivel", ne-a declarat Mircea Ursache, presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). "Si un leu daca tai investitorilor, se schimba pretul privatizarilor", a subliniat el.
Autoritatile romane au inaintat Comisiei Europene ultimele propuneri privind ajutoarele de stat ce se acorda celor sase combinate siderurgice. Comisia Europeana urmeaza sa aprobe cuantumul ajutoarelor de stat in siderurgie, dupa care se impune o rectificare a programelor de viabilizare pentru fiecare combinat in parte.
"Ajutoarele de stat trebuie sa se intinda pana la finele anului 2006, iar contractele incheiate pe siderurgie sunt pe perioada de pana in 2010-2012. In aceste conditii, trebuie gasite alte forme de compensare. Contractele de privatizare, respectiv clauzele prevazute in cadrul acestora, trebuie respectate", a afirmat seful AVAS, adaugand ca "ajutoarele vor fi renegociate".
De pilda, statul ar putea sa acorde investitorilor din domeniu scutiri la plata taxelor vamale pentru anumite exporturi, spune Ursache.
Intrebat de ce a solicitat Comisia Europeana imbunatatirea planurilor de afaceri si viabilizare a combinatelor siderurgice, presedintele Mircea Ursache a afirmat ca sunt unitati privatizate care din 2004 au intrat pe profit si nu se acorda ajutoare de stat in aceste situatii.
Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, Comisia Europeana a decis sa se acorde in continuare ajutoare de stat societatilor siderurgice in vederea restructurarii acestui sector. Cea mai mare parte dintre ajutoarele de stat din siderurgie au fost acordate ca urmare a unor datorii istorice.
Conform evaluarii Consiliului Concurentei, ajutoarele de stat care urmeaza sa fie oferite combinatelor siderurgice sunt in suma de 430 milioa