Romania castiga teren in productia de alimente obtinute prin metode ecologice, suprafata cultivata anul trecut fiind de trei ori mai mare fata de cea din 2000. Subventiile pentru agricultura ecologica vor fi extinse si asupra altor produse. IOHANNA ONACA PURDEA
POTENTIAL. Valeriu Steriu crede ca agricultura ecologica este o nisa buna de exploatat pentru Romania Produsele ecologice sunt din ce in ce mai cautate pe pietele externe, iar Romania devine treptat un producator important al acestui tip de alimente. Producatorii care cultiva suprafete agricole prin metode ecologice au fost sprijiniti anul acesta prin subventii de la stat, ajutoare care vor continua si anul viitor, potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
SUBVENTII. Astfel, pe langa ajutoarele financiare pentru grau, leguminoase alimentare, oua, carne, obtinute dupa modul de productie ecologic, in anul 2005 MAPDR va extinde acordarea de subventii si pentru alte produse solicitate de piata interna si europeana (floarea soarelui, legume si fructe, lapte). "Daca tinem cont ca aceste produse se comercializeaza la preturi de doua-trei ori mai ridicate, asigurand astfel un profit ridicat producatorilor, iar pe de alta parte consumatorii au certitudinea ca aceste produse sunt cele mai "curate" si sanatoase pe care le pot procura de pe piata, putem spune ca in acest sector toata lumea are de castigat", a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
CRESTERI. La nivelul anului 2003 suprafata totala cultivata in Romania dupa modul de productie ecologic s-a triplat, fiind de 57.200 de hectare, fata de 17.438 de hectare cultivate in anul 2000. Pasunile naturale si culturile furajere detin o pondere ridicata din totalul suprafetelor cultivate cu principalele culturi, de 41,9% in anul 2003. O tendinta de crestere se manifesta