Numarul incidentelor la plati efectuate cu instrumente de plata inregistrate de bancile autohtone se ridica la aproape 10.600 in luna octombrie a acestui an, potrivit raportarilor institutiilor bancare la Centrala Incidentelor de Plati (CIP) a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
La CIP sunt raportate atat incidentele in cazul carora sumele retrase dintr-un cont sunt mai mari decat cele existente, dar si situatiile de furturi. Cele mai multe incidente au fost inregistrate, 8.849 la numar, adica 85% din total, la utilizarea biletelor la ordin.
Un exemplu de incident raportat la CIP este situatia in care o cambie este scontata fara a exista creanta cedata in momentul cesiunii acesteia. Pe locul al doilea pentru savarsirea fraudelor se claseaza cecurile. Numarul incidentelor cu acest gen de instrumente de plata raportate la Banca centrala a fost de 1.700 in luna octombrie.
Bancile raporteaza incidente cum ar fi emiterea unui cec fara autorizarea celui care urmeaza sa extraga banii, instrumente emise de catre o persoana care si-a pierdut acest drept sau cecuri care autorizeaza eliberarea unei sume mai mari decat cea aflata in cont. In acelasi timp, s-a inregistrat numai un incident la utilizarea cambiilor.
Cardurile, instrumente de frauda
Bancile comerciale raporteaza la Centrala Riscurilor Bancare si fraudele efectuate de posesorii de carduri. Institutiile bancare au raportat un numar de 12 fraude efectuate de utilizatorii de carduri pentru luna septembrie. Institutiile de credit raporteaza informatii referitoare la incalcarea prevederilor contractuale de catre posesorii de carduri.
Numele persoanelor care au incercat sa infaptuiasca o frauda de acest gen va ramane in Registru o perioada de sapte ani.
Numarul incidentelor la plati efectuate cu instrumente de plata inregistrate de bancile aut