Minciuni forestiere
Alegatorul roman, prea des mintit de "catindati", incearca sa-i prinda cu fofarlica pe politicienii intrati in caldurile de dinaintea scrutinului. Numai ca PSD este un as in masluirea adevarului si imbracarea minciunii intr-un ambalaj de "hartie sincera". Desfacand staniolul de pe un program electoral, observam, fara surprindere, adevarul had.
Romania vrea sa se integreze in UE din 1 ianuarie 2007. Integrare cu tot cu padurile decimate ale patriei, in conditiile in care ne aflam pe unul dintre ultimele locuri in Europa, in ceea ce priveste suprafata forestiera (care mai acopera doar 27% din teritoriu, fata de media membrelor Uniunii Europene - 35%).
Pentru a echilibra situatia, in Romania exista doua solutii de regenerare a fondului forestier: cu fonduri interne si cu bani unionali. Ambele fiind adoptate, derularea proiectelor se va face in paralel. In ceea ce priveste fondurile europene, treaba este clara, desi putin cunoscuta.
"Romanii care vor impaduri terenuri, vor putea castiga peste 10 ani, anual, 185-735 de euro pe hectar, bani alocati prin programul SAPARD.
Acest nivel ridicat este justificat de necesitatea acordarilor despagubirilor pentru eventualele productii agricole ce s-ar fi obtinut pe terenurile respective", a declarat Gabriel Sorin Petrescu, consilier de integrare europeana din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Dar, pana ce fondurile respective vor putea fi accesate, guvernul PSD promite.
Programul de guvernare pe care-l propune Uniunea PSD+PUR (in caz ca va castiga alegerile) sustine impadurirea a 11.000 de hectare si realizarea a 250 de hectare de noi perdele forestiere anual, plus cresterea cu 2% (in perioada 2005-2006) a suprafetei impadurite. Acesti 2% ins