Victoria anuntata a candidatului puterii la alegerile prezidentiale de duminica risca sa provoace o sciziune intre Estul rusofon al Ucrainei si Vestul tarii, orientat spre valorile europene. Cu toate ca premierul Ianukovici nu a fost desemnat oficial castigator, opozitia ucraineana si intreaga comunitate internationala acuza puterea de frauda si cer revizuirea scrutinului.
La indemnul liderului opozitiei, Viktor Iuscenko, sute de mii de persoane s-au strans la Kiev si Lvov, fiind pregatiti sa porneasca asaltul asupra administratiei prezidentiale, in convingerea ca aceasta este singura cale in care autoritatile vor ceda.
Scindarea opiniei publice ucrainene a fost dusa inca si mai departe de autoritatile locale din mai multe orase mari din Ucraina de vest, care au refuzat sa recunoasca rezultatele Comisiei Electorale Centrale si au proclamat victoria lui Iuscenko, in speranta ca astfel vor forta Parlamentul ucrainean sa invalideze scrutinul.
Statele Unite si Uniunea Europeana par a da curs solicitarii lui Viktor Iuscenko de a fi recunoscut ca invingator legitim si au facut front comun in aprecierea rezultatului oficial ca incorect.
Emisarul presedintelui american, Richard Lugar, a criticat in termeni extrem de duri "programul concertat si deliberat de fraude si abuzuri" aplicat de putere "cu cooperarea autoritatilor guvernamentale". Departamentul de Stat a avertizat totodata ca SUA isi vor reconsidera relatia cu Ucraina si nu a exclus impunerea de sanctiuni, fara a preciza insa concret in ce vor consta acestea.
La randul sau, Uniunea Europeana a cerut autoritatilor ucrainene sa reexamineze "de urgenta" rezultatele scrutinului, ministrii de Externe ai tarilor din UE hotarand convocarea ambasadorilor Ucrainei in cele 25 de capitale pentru a-si exprima "grava lor preocupare" fata de situatia creata.
Ro