Pe cine vrea să păcălească ministrul Răzvan Theodorescu, bilanţierul? În cultură, totul e pe punctul de a atinge perfecţiunea, iar dacă mai e cîte ceva de făcut, de vină e fosta guvernare! Acesta a fost mesajul cu care istoricul academician s-a prezentat în faţa ziariştilor după patru ani de ministeriat.
Răzvan Theodorescu n-a venit singur la acest bilanţ, ci înarmat cu exemplare dintr-un cărţoi despre faptele ministerului. În locul unei broşuri tipărite pe hîrtie ieftină, ca foiletoanele Monitorului Oficial, Ministerul Culturii şi-a editat bilanţul într-un volum pentru bibliofili. Un bilanţ pentru istorie. Cartea marii cotituri a culturii române. Cronica înfăptuirilor ministrului Răzvan Theodorescu!
Ştim, în Statele Unite aşa se procedează. Ministerele îşi publică în cărţi pentru istorie cronicile pro domo. Dar cum se întîmplă că la noi, americanii sînt scoşi în faţă numai cînd e vorba de justificarea cheltuielilor de la buget? Nu şi cînd socotim veniturile bugetare.
Nu m-aş fi legat de amănuntul că un minister sărac îşi publică bilanţul într-o carte luxoasă, dacă dl Răzvan Theodorescu nu s-ar fi mulţumit cu un buget de avarie pentru Cultură. Ministerele n-au fost însă inventate ca să toace banul public în propriul lor interes. Iar atunci cînd un minister primeşte praful de pe tobă fiindcă ministrul nu vrea sau nu e în stare să susţină interesele celor pentru care ar trebui să facă rost de bani de la buget, e scandalos să mai editezi şi ceasloave de lux în care să-ţi preamăreşti faptele.
Din volumul memorialistic editat de ministerul dlui Theodorescu lipsesc cîteva episoade notorii. Unul dintre ele e cel în care ministrul a încercat să-l debarce pe Lucian Pintilie de la conducerea studioului de film al parohiei din fosta Casă a Scînteii. Cu acel prilej, omul de cultură Răzvan Theodorescu se întreba nedume