Chiar daca articolul 2 al Ordonantei de Urgenta a Guvernului(OUG) referitoare la preluarea, de catre AVAS, a unor creante fiscale asupra societatilor RAFO si CAROM din Onesti stipuleaza ca, "la solicitarea SNP Petrom, AVAS va prelua si creantele comerciale datorate de RAFO", surse din cadrul SNP au afirmat ca respectiva societate comerciala nu a solicitat niciodata nimanui, inclusiv AVAS,
aceasta operatiune. Acest fapt a generat, probabil, si mirarea directorului general al Petrom in momentul aparitiei OUG nr.101.
Mai mult, potrivit surselor cu pricina, reprezentantii Grupului austriac OMV - care a preluat, recent, SNP - studiaza posibilitatea recuperarii pierderilor inregistrate in urma raporturilor economico-financiare cu RAFO prin doua strategii total diferite de varianta prevazuta in ordonanta guvernamentala.
Deoarece creantele RAFO catre Petrom depasesc 2.200 miliarde lei, viitorii actionari majoritari, austriecii de la OMV, au in vizor doua maniere de iesire, cat de cat onorabile si profitabile, din aceasta situatie.
Astfel, una dintre variantele avute in vedere de conducerea Petrom ar fi preluarea unor parti din instalatiile RAFO care, ulterior, ar putea fi folosite ca piese de schimb in rafinariile proprii.
Cealalta strategie luata in calcul de staff-ul Petrom vizeaza incheierea unui contract in virtutea caruia productia rafinariei datoare sa fie preluata de Petrom si valorificata, in timp, pana la recuperearea datoriei intr-o perioada de timp estimata la doua decenii!
Desigur, pentru materializarea uneia dintre cele doua variante, ori a altei metode de diminuare, in-tr-o proportie avantajoasa a pagubei, trebuie indeplinite o serie de conditii, unele independente de vointa Petrom.
De altfel, in situatia in care se va recurge la recuperarea creantelor prin intermediul AVAS, in Or