Din ce in ce mai mult cash trece prin mainile romanilor. Sumele din ce in ce mai mari in valuta trimise de romanii care muncesc in strainatate si majorarile salariale au ajuns sa se reflecte intr-o crestere puternica a numerarului aflat pe piata in afara bancilor, in conditiile in care si economisirea a continuat sa sporeasca.
La jumatatea acestui an, numerarul in afara seifurilor bancare insuma 68.904 miliarde de lei (circa 1,7 miliarde de euro), in crestere cu peste 31% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Patru luni mai tarziu, la sfarsitul lui octombrie, valoarea numerarului a urcat pana la echivalentul a 1,9 miliarde de euro. Trendul este de crestere solida, fara oscilatiile sezoniere din alti ani.
Dupa cum arata statisticile BNR, numerarul in circulatie pe piata a inregistrat in semestrul I din 2004 cea mai puternica majorare aferenta acestei perioade din ultimii 15 ani - 14,6%. In prima jumatate a lui 2003 cresterea a fost de numai 9% in termeni reali.
Una dintre sursele importante de irigare a pietei cu cash au constituit-o operatiunile de schimb de valuta realizate de persoanele fizice care primesc sau aduc direct din strainatate sume din ce in ce mai mari in devize. Astfel, in primele opt luni ale anului, balanta de plati a consemnat intrari de valuta sub forma transferurilor (asimilate banilor trimisi de muncitorii din strainatate) in valoare de 1,4 miliarde de euro, cu 34% mai mult decat in urma cu un an.
Pe de alta parte, salariul mediu brut pe economie s-a majorat cu 9,3% peste cresterea inflatiei in prima jumatate a anului.
Si iata valul de cash care urca de la o luna la alta.
Valoarea numerarului in circulatie a continuat sa creasca rapid in trimestrul al treilea, inregistrand un salt sezonier de 6,4% in luna iulie, cand a ajuns la 73.312 miliarde de lei (1,8 mili