Datornicii pot negocia esalonarea platilor cu firmele recuperatoare
Se apropie Sarbatorile si oamenii au intrat in febra cheltuielilor, finantate, daca se poate, cu imprumut de la banca, statisticile demonstrind ca lumea s-a pus pe cumparaturi. Bunaoara, in prima zi a acestei saptamini, Biroul de Credite a primit un numar-record de solicitari de verificare a unor clienti, 6.200, cifra superioara mediei zilnice de 5.
500, potrivit declaratiilor sefului Biroului, Serban Epure.
Clientii bancilor trebuie sa stie ca in ecuatia acordarii unui credit conteaza reputatia de bun-platnic, stampilata mai nou de Biroul de Credite, acest adevarat arbitru al acordarii imprumuturilor. Emotii ar trebui sa aiba si persoanele care au primit un credit pentru a cumpara un obiect mai scump si au intirziat platile.
In piata au aparut firme specializate in recuperarea creditelor restante, acestea fiind platite de banci sau de societatile de asigurari. Cea mai buna atitudine in situatia in care un restantier este abordat de reprezentantii acestor firme este sa fie politicos si cooperant, dupa care, desigur, sa achite restantele.
Restantele – 1% din totalul creditelor
Suma totala a restantelor curente la creditele luate de populatie este de 404 miliarde lei (aproximativ 10 milioane euro), din care mai mult de jumatate (265 miliarde lei) sint intirzieri la plata creditelor pentru consum, a declarat ieri Serban Epure, la seminarul organizat de Fin Media. In oala mare a creditelor date de banci, aceste miliarde sint nesemnificative, sustin bancherii.
“Suma restantelor pe care persoanele fizice le inregistreaza nu ingrijoreaza, se plaseaza la aproximativ 1a din totalul creditelor”, ne-a declarat Corneliu Cojocaru, oficial al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Si totusi, ritmul acumularii restantelor jeneaza linistea com