Companii de asigurare si reasigurare din Austria, Grecia si Ungaria sunt interesate sa intre pe piata romaneasca de profil deoarece nu pot face fata concurentei de pe piata unica europeana, iar la noi gasesc cu usurinta nise de piata.
Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), ne-a declarat ca, in urma discutiilor cu autoritatile de supraveghere si control din aceste tari, operatorii austrieci, unguri si greci vor sa foloseasca "nisa, culoarul pietei romanesti" pentru a incepe aici afaceri de succes.
Sunt interesate sa inceapa astfel de afaceri "tari membre ale Uniunii Europene care pe zona asigurarilor doresc sa aiba o prezenta mai activa si au posibilitati destul de limitate de a concura in Germania, Marea Britanie si Franta", a precizat seful CSA.
Pana in 2007, pentru ca piata interna a asigurarilor sa fie pregatita sa intre cu fruntea sus in Uniunea Europeana, va trebui sa aiba loc o consolidare, facuta eventual prin cresterea numarului proceselor de fuziune si achizitie. De altfel, Crisan sustine ca maturizarea pietei asigurarilor are loc chiar si in acest moment.
"Chiar exista si acum preluari de catre societati puternice ale unor companii romanesti", a mai aratat presedintele Comisiei de Supraveghere. Din 2006, CSA va lua masuri pentru ca societatile de asigurari care nu pot face fata presiunilor concurentiale sa nu mai emita polite.
De pe piata asigurarilor vor disparea societatile mici si ar putea fi vizate si cele care au capital integral romanesc si nici o posibilitate ca societatile-mama sa le ajute financiar.
De altfel, normele CSA vor fi gandite in asa fel incat de la 1 ianuarie 2006 sa nu mai poata subscrie prime de asigurare acele societati care vor dovedi ca nu au suficienta experienta sau putere financiara ca sa suporte costurile integrarii. "Costurile