Spre deosebire de anul trecut, cand numarul creditelor date persoanelor fizice a crescut spectaculos, anul acesta a fost, conform specialistilor, anul exploziei restantelor.
Conform datelor furnizate de firma Coface Intercredit, in cadrul unei conferinte organizate de FinMedia in 2004, numarul restantelor romanilor la banci a crescut cu 50 la suta fata de 2003, in timp ce ritmul de crestere a creditelor noi primite de romani a fost la jumatate. De la mijlocul lui august si pana acum, prin Biroul de Credit au fost luate in evidenta 107.
000 de cazuri in care romanii nu si-au platit ratele la credite. Mai grav este ca dintre acestea, in doar 30.000 de cazuri, datoriile au fost platite la zi, in timp ce restul de 77.000 figureaza inca pe "lista neagra" a bancilor. Cele mai multe restante apar in cazul creditelor de consum, pentru care bancile nu solicita nici o justificare despre modul in care sunt cheltuiti banii: 55.
000 de astfel de cazuri. Sunt multi romani care si-au facut un obicei din neplata ratelor la credite. Nu in sensul ca ar avea mai multe rate restante la acelasi credit, ci imprumutandu-se la una, la doua, si chiar la 6 banci. "Am gasit persoane care au restante la cate sase banci, acesta fiind numarul maxim identificat pana in prezent", a declarat presedintele Biroului de Credit, Serban Epure.
La polul opus se afla romanii care figureaza pe "lista neagra" a bancilor pentru neplata a catorva sute de lei, sume rezultate fie din cresterea dobanzilor la creditele in valuta, fie din rambursarea la ghiseele bancilor a unor sume rotunde, mai mici decat cele datorate, a explicat Epure.
Daca aveti de rambursat un credit la banca, va recomandam sa solicitati un nou desfasurator in fiecare luna, pentru a fi sigur ca ratele datorate nu s-au modificat si sa verificati daca n-ati fost luat in evidenta ca resta