Operatiunea politica ANL
Mult timp s-a batut moneda pe faptul ca in judetul Maramures, constructiile de tip ANL, destinate inchirierii sau vanzarii catre tineri, sunt mult mai putine decat in alte parti ale tarii. De asemenea, s-a vehiculat ca in Baia Mare nu s-au facut aceste locuinte, in timp ce in alte localitati (Sighetu Marmatiei sau Targu Lapus) deja s-au dat in folosinta.
In repetate randuri, in special in campania electorala pentru "locale", primarul Cristian Anghel a fost criticat de pesedisti pentru lipsa acestor constructii in municipiul pe care il conduce.
Dar care e adevarul? Cei care au lucrat la documentatia necesara pentru aprobarea construirii de blocuri ANL in Baia Mare sustin ca s-au depus numeroase eforturi pentru ca aceste constructii sa se faca si in municipiul resedinta de judet, dar toate s-au "rezolvat" de la nivel central. Pentru elucidare, am verificat actele, care dovedesc aceste afirmatii.
Din documentele pe care ni le-a pus la dispozitie Traian Florea, directorul tehnic al Primariei, reiese faptul ca la fiecare solicitare venita din partea Agentiei Nationale pentru Locuinte, Consiliul Local Baia Mare s-a conformat, aproband derularea proiectului.
In 2001, Agentia a solicitat Consiliului Local identificarea terenurilor potrivite pentru construirea de blocuri si realizarea studiilor de fezabilitate aferente. Prin Hotarare de Consiliu Local s-a aprobat construirea a doua blocuri (S1 si S2) cu 25 de apartamente fiecare, pe strada Serelor din Baia Mare.
S-au intocmit toate actele necesare, schite de dezmembrare, cu tot tacamul si s-a trimis la ANL Bucuresti. A mai venit o solicitare si, in acelasi an, Consiliul Local a aprobat construirea unui alt bloc, pe strada Marasesti, cu 48 de apartamente, pe locul u