Romanii care au luat deja credite ipotecare risca sa plateasca rate cu mult mai mari decit credeau. Motivul este "legarea" dobanzii la acest tip de credit de dobanzile internationale de referinta, care variaza extrem de mult. Dobanda nu este astfel o decizie a bancii.
Perioada de maxima popularitate a creditului ipotecar in Romania s-a sfirsit. Motivele sint multiple: conditii mai severe de acordare a imprumuturilor, scumpirea locuintelor sau cresterea dobinzilor.
Piata internationala decide
Anul trecut, dobinzile pentru creditele in valuta ajunsesera la un nivel surprinzator de mic - 7%. Bancile au „descoperit“ atunci o metoda de calcul care aparent il avantaja pe client: raportarea la dobinzile internationale de referinta - LIBOR si EURIBOR. La acestea se adauga o marja proprie de 6-7%. Astfel, dobinda totala nu este o decizie arbitrara a bancii.
Decizia apartinea, intr-un fel, pietei internationale. Din pacate, cei doi indicatori au o marja de fluctuatie destul de mare. La momentul deciziei bancilor romanesti, indicele LIBOR scazuse aproape de 1%. Cu doar citiva ani inainte, inregistrase maxime de peste 7%. Fiecare punct procentual de crestere a dobinzii inseamna un efort suplimentar considerabil la plata ratelor.
Scenariul pesimist
Cei care au reusit sa ia credite cu 7% urmau sa plateasca, pentru fiecare 10.000 de dolari imprumutati, 78 de dolari pe luna in urmatorii 20 de ani. Ca urmare a cresterii LIBOR cu ceva mai mult de 1%, au crescut si dobinzile, iar ratele depasesc acum 90 de dolari pentru aceeasi suma.
In scenariul in care dobinzile LIBOR si EURIBOR vor atinge din nou maxime de 7-8%, bugetele familiale ale imprumutatilor vor fi date peste cap cu totul. Dobinda bancii ar putea ajunge in mod „natural“ la 14%, iar rata pentru fiecare 10.000 de dolari imprumutati - la 125 de euro, adica ma