Procurorul Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, Carla Del Ponte, a denuntat, la sediul ONU de la New York, "lipsa de cooperare" cu anumite state sau entitati, mentionand in mod special Serbia-Muntenegru, Republica Srpska si Croatia.
Carla Del Ponte s-a referit la insuccesele in arestarea liderilor sarbi bosniaci Radovan Karadjici si Ratko Mladici si a generalului croat Ante Gotovina, criticand protectia acordata acestora de "retele puternice" din tarile lor de origine.
Premierul croat Ivo Sanader i-a cerut procurorului TPI, intr-un interviu acordat ieri postului public de televiziune croat, sa probeze acuzatiile formulate impotriva tarii sale. "Toata lumea, inclusiv Carla Del Ponte, trebuie sa prezinte dovezi pentru a-si justifica declaratiile", a spus Sanader.
El a reafirmat pozitia oficiala a Zagrebului, care sustine ca Ante Gotovina nu se afla pe teritoriul croat: "Toti cei care afirma ca Gotovina se afla in Croatia trebuie sa demonstreze acest lucru. Noi spunem ca, potrivit informatiilor pe care le detinem, Gotovina nu este aici".
Dosarul Gotovina risca sa pericliteze candidatura Croatiei la aderarea la Uniunea Europeana, conditionata de cooperarea cu TPI. Premierul croat a declarat, totusi, ca se asteapta "la o decizie pozitiva a liderilor UE in legatura cu deschiderea negocierilor de aderare a Croatiei, la inceputul anului 2005, adica cel tarziu in luna martie", "indiferent cum va evolua cooperarea cu Haga".
Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie trebuie sa finalizeze procesele in prima instanta pana la sfarsitul anului 2008.
Numeroase procese, intre care si cele ale liderilor sarbilor bosniaci Radovan Karadjici si Ratko Mladici, cele mai importante dupa cel al fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, nu au putut fi demarate pentru ca acuzatii nu au fost cap