Nici Statele Unite, nici Uniunea Europeana nu sunt dispuse sa recunoasca rezultatele definitive ale alegerilor din Ucraina. In schimb, presedintele Rusiei l-a felicitat pentru a doua oara pe candidatul declarat invingator, Viktor Ianukovici.
Opozitia a depus ieri la Curtea Suprema contestatia oficiala fata de rezultatele oficiale ale scrutinului, care-l dau castigator pe Viktor Ianukovici, cu 49,46 la suta. Acesta i-a lansat rivalului sau o oferta de convorbiri directe, respinsa de Iuscenko.
Candidatul prooccidental a adresat sefilor statelor si institutiilor europene apelul sa nu recunoasca rezultatele alegerilor prezidentiale din Ucraina si, in acelasi timp, sa intervina pe langa presedintele Leonid Kucima pentru a-l determina sa se abtina de la evolutia in forta a evenimentelor si sa predea puterea presedintelui legitim al Ucrainei.
El a negat totusi scenariul vehiculat de rivalul sau, potrivit caruia alegerile au divizat Ucraina. "Scrutinul nu a dus si nu va duce la scindarea tarii dupa nici un criteriu, inclusiv pe axa "est-vest", a declarat Iuscenko. Apelul sau la greva generala si-a aratat ieri primele efecte, o data cu blocarea autostrazilor europene din vestul Ucrainei.
Profesorii din toata Ucraina au raspuns prompt apelului la greva, dar rebeliunea se profileaza si in interiorul fortelor armate. Un barbat in uniforma, prezentandu-se drept colonel in Ministerul Apararii, a chemat fortele de securitate sa se alature Opozitiei. "Veti fi eroi si veti fi acoperiti cu flori, nu cu rusine", a spus Mikola Feluk.
Occidentul nu recunoaste
Secretarul de stat al SUA, Colin Powell, a declarat ca Washingtonul nu poate recunoaste legitimitatea rezultatelor alegerilor prezidentiale din Ucraina. "Ele nu corespund standardelor internationale si nu au fost cercetate numeroasele reclamatii cu privire la ner