Conform presedintelui AVAS, Mircea Ursache, institutia pe care o conduce a solicitat amanarea votului, intrucat nu a fost stabilita valoarea unei actiuni de un evaluator autorizat.
Planul de reorganizare a Rafo Onesti, care prevede fuziunea cu Carom si conversia datoriilor in actiuni, a fost aprobat miercuri, dupa ce trei din cele cinci grupe de creditori si-au exprimat avizul in ciuda votului negativ al AVAS si al Ministerului de Finante.
La randul lui, Marin Anton, consilierul presedintelui Balkan Petroleum, actionarul majoritar al Rafo, a afirmat ca si grupa creditorilor bugetari – din care fac parte institutiile statului – a votat in favoarea planului.
MOTIVE. Printre motivele pentru care Mircea Ursache nu a fost de acord cu planul de reorganizare s-a numarat faptul ca AVAS nu a primit valoarea cesiunii de creanta detinuta de Directia Vamilor Iasi la Rafo. La aceasta s-a adaugat si lipsa raspunsului la notificarea privind creantele Rafo si Carom de la Consiliul Concurentei si a procesului de evaluare a pretului unei actiuni.
Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice si Directia Vamilor Iasi la Rafo si Carom, in valoare de circa 15.000 de miliarde de lei. De asemenea, AVAS urmeaza sa preia si creantele detinute de SNP Petrom la Rafo, de aproximativ 2.300 de miliarde de lei.
VOT DE NEVOT. Astfel, creditorii au fost impartiti in cinci categorii, iar votul a trei din cele cinci grupe a fost suficient pentru aprobarea planului de reorganizare. In cadrul fiecarei grupe, votul decisiv a apartinut creditorilor care detineau cel putin 66% din valoarea creantelor.
Acestia nu au votat individual si nu a fost luata in considerare, in mod direct, ponderea sumelor pe care fiecare dintre ei le