Pastrarea tendintei de intarire a leului si caderea dolarului pe pietele internationale, ca efect al deciziei bancii centrale a Rusiei de a schimba raportul de valute tezaurizate in rezerva, a dat un impuls puternic leului, care a atins cel mai inalt nivel fata de moneda americana din ultimii trei ani. La Bucuresti, un dolar s-a tranzactionat ieri pe piata interbancara cu 29.
867 lei, valoare in jurul careia se faceau schimburi in 27 august 2001. Tendinta de intarire a leului fata de principalele valute, dolar si euro, s-ar putea pastra cel putin pina la finalul anului, sustin analistii.
Desi ne-am obisnuit sa relatam cum leul tot depasea asa-numitele “praguri psihologice”, fixate in jurul unei cifre rotunde, ieri dolarul a fost cel care a cazut sub un asemenea prag, de 30.000 de lei.
De la inceputul anului si pina ieri, leul s-a intarit fata de moneda americana cu 8,3%, cistigind 2.961 de lei fata de dolar.
Banca Rusiei a lovit dolarul
Analistii nu se mira de performanta si sustin ca in piata s-au regasit influente externe si interne.
“Cotarea de ieri, la un nivel atins in 2001, este consecinta insumata a doua tendinte: intarirea leului fata de euro si dolar si slabirea dolarului pe pietele internationale”, afirma analistul-sef al ABN Amro Romania, Radu Craciun.
El pune acest lucru pe seama miscarilor din piata internationala, zguduita de recentul anunt al bancii centrale a Rusiei, care a atentionat si ca va lasa rubla libera in piata valutara interna, in acelasi efort de a stapini inflatia.
“Caderea dolarului a fost declansata de anuntul facut cu doua zile in urma de banca centrala a Rusiei, care a anuntat recent ca-si schimba structura valutara din rezerva, pina acum dominata de dolar. Pe pietele internationale s-a instalat teama ca exemplul va fi urmat de alte banci centrale asiatice, care menti