Joi, pentru a patra zi consecutiv, zeci de mii de partizani ai lui Viktor Iuscenko s-au adunat din nou in centrul Kievului, in Piata Independentei. Dupa o noapte petrecuta pe strazi sau in corturi, la temperaturi cu mult sub zero grade, protestatarii incercau sa se incalzeasca cu ceaiurile si cafelele oferite de organizatorii manifestatiei.
Dupa cele cateva zile in care multimea si-a dovedit sprijinul fata de liderul opozitiei prin manifestari pasnice, multimea in oranj a pornit, la semnalul lui Iuscenko, la masuri mult mai concrete de protest. Lideri ai opozitiei au chemat populatia ucraineana la greva generala si au purces imediat la blocarea garilor, aeroporturilor si soselelor, pentru a obtine controlul acestor puncte strategice.
"Vom duce o lupta sustinuta pana la prabusirea regimului", a strigat multimii Iulia Timosenko, una dintre aliatele-cheie ale lui Viktor Iuscenko. Dupa ce a acuzat liderul opozitiei de tentativa de lovitura de stat, premierul Ianukovici a apreciat ca extinderea crizei ar trebui prevenita si a anuntat joi la postul public de televiziune ca se va aseza la masa tratativelor alaturi de rivalul sau.
Propunerea a fost respinsa inca o data de opozitie, care a considerat-o inacceptabila, intorcand acuzatia de lovitura de stat la adresa premierului. Dupa ce a calificat ca ilegala proclamarea victoriei lui Ianukovici, liderul opozitiei a lansat o declaratie deloc linistitoare, precum ca "singura solutie ramane lupta deschisa".
"Razboiul" este deja dus pe mai multe fronturi, opozitia apeland inclusiv la justitie pentru rezolvarea crizei. La Curtea Suprema de Justitie a fost inaintata o contestatie, prin care se denunta rezultatul falsificat anuntat de Comisia Electorala Centrala. Instanta Suprema a interzis, ieri-seara, publicarea in presa oficiala a rezultatelor contestate ale alegerilor prezidential