Uniunea Europeana va acorda Romaniei peste o jumatate de miliard de euro in primii ani dupa aderare pentru intaririrea controalelor la granita si sustinerea bugetului. Decizia va fi formalizata vineri la o noua runda de negocieri la Bruxelles, cand Romania va incheia si capitolul mediu inconjurator, apropiindu-se astfel de finalul negocierilor de aderare.
Capitolul de negocieri numit anodin "alte chestiuni" include o suma importanta pentru Romania in primii trei ani dupa aderare. Potrivit proiectului deja aprobat de ambasadorii celor 25 de state membre, e vorba de 559,8 milioane de euro.
Trebuie spus totusi ca nu e un cadou acordat Romaniei, caci toate celelalte tari candidate au primit sume asemanatoare in functie de marimea lor. Bulgariei i-au revenit de exemplu 240 de milioane de euro.
Cum vor fi cheltuiti banii?
Cel putin o jumatate trebuie consacrati securizarii granitelor, care vor coincide pe trasee importante si cu noile granite externe ale Uniunii Europene.
Dar, dupa cum subliniaza diplomatii, banii nu vor putea fi utilizati decat pe baza de proiecte atent monitorizate.
Banii nu vor putea fi utilizati decat pe baza de proiecte atent monitorizate
De aceea, Polonia n-a reusit sa cheltuiasca decat cam jumatate din acesti bani. Restul fondurilor acordate de Uniunea Europeana la finalul negocierilor reprezinta insa un sprijin direct pentru a echilibra bugetul tarilor candidate imediat dupa aderare, cand exista riscul ca ele sa dea mai mult la Bruxelles decat primesc.
Din 2007, si Romania va incepe sa-si verse lunar contributia la bugetul comunitar, pierzand in acelasi timp generoasele fonduri europene de pre-aderare.
Acelasi capitol include si controversatele clauze de salvgardare. In iunie, ministrul de externe roman Mircea Geoana si-a criticat omologul bulgar