Producatorii de jocuri pentru calculator sint decisi sa ia masuri dure impotriva celor care comercializeaza sau utilizeaza produse piratate. Campania initiata de Vivendi Universal Game, unul dintre cei mai cunoscuti producatori de jocuri, este provocata de pierderile pe care companiile americane le-au suferit din cauza pirateriei.
Astfel, conform raportului International Intellectual Property Alliance, in 2002, piratarea jocurilor de software in Romania a provocat pierderi de 35,2 milioane de dolari firmelor americane. In acel an, rata pirateriei a fost de 97%. Pentru 2003, pierderile au fost probabil ceva mai mici, dar tot de ordinul zecilor de milioane de dolari, dat fiind ca rata pirateriei este estimata la 80%.
Miliardarii de la coltul strazii
Comerciantii de produse contrafacute sint una dintre tintele principale ale acestei campanii. Piratarea jocurilor si a produselor software este insa o activitate banoasa. Se pot cistiga insa si zeci de milioane de lei intr-o zi.
„Am avut un caz in care persoane care se ocupau cu astfel de activitati cistigau intre 50 si 80 de milioane de lei pe zi”, a declarat avocatul Nicolae Burchel, managing partner Burchel & Associates. Noile reglementari prevad amenzi cuprinse intre 100.000.000 si 400.000.000 de lei sau inchisoare intre unu si patru ani numai pentru instalarea pe computer a unui astfel de soft.
Raiduri in Internet café-uri
Si patronii de Internet café-uri trebuie sa-si faca griji. „Mai putin de 5% din Internet café-urile din Romania au licenta pentru programele utilizate”, a declarat avocatul Ioana Manea, asociat la firma de avocatura Burchel &Associates. Reprezentantii autoritatilor cu atributii in domeniu vor efectua controale in Internet café-uri .
Amploarea pe care a luat-o acest tip de comert este legata si de preturile mari ale jocurilor origin