Persoanele care tin post nu trebuie sa uite de nevoile organismului, avertizeaza medicii nutritionisti. "Produsele consumate in timpul Postului difera fata de alimentatia obisnuita. Nevoile Persoanele care tin post nu trebuie sa uite de nevoile organismului, avertizeaza medicii nutritionisti. "Produsele consumate in timpul Postului difera fata de alimentatia obisnuita. Nevoile organismului raman aceleasi: proteine, lipide (grasimi), glucide (zaharuri), vitamine, saruri minerale, fibre alimentare si apa", ne spune dr. Raluca Memu de la Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS). Proteinele animale, de mai buna calitate nutritionala, provin din carne, mezeluri, peste, fructe de mare, lapte, produse lactate si oua. In al doilea rand, proteinele vegetale se gasesc in cereale, paine, aluaturi, leguminoase, legume si fructe uscate. "Consumul recomandat in mod normal este de 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporala. Ca urmare, o persoana de 80 de kilograme trebuie sa consume 80 de grame de proteine. O proteina are 5 calorii. Proteinele ar trebui sa reprezinte aproximativ 15-20 la suta din necesarul caloric. Proportia intre cele doua surse de proteine trebuie sa fie 30-50 la suta de natura vegetala si 50-70 la suta de origine animala. Un consum mai redus duce, in timp, la degradarea proteinelor proprii din muschi si din organe. In perioadele in care se consuma proteine in exces, acestea nu se depoziteaza in organism. Proteinele tin de foame mai mult decat dulciurile concentrate", a mai spus dr. Memu. In cazul Postului catolic, meniurile sunt mai generoase, deoarece asigura sursele de proteine animale prin oua, lapte si derivate, chiar daca nu li se permite nici catolicilor sa manance carne. La ortodocsi, in schimb, in timpul Postului se elimina toate proteinele de origine animala, dar se pot face combinatii din alimentele de natura vegetala. "Se po