Antibioticele nu sunt utile in gripa, dar au aparut medicamente antivirale specifice In aceasta perioada creste riscul de imbolnavire din cauza infectiilor respiratorii. Multi au tendinta sa nu prea Antibioticele nu sunt utile in gripa, dar au aparut medicamente antivirale specifice
In aceasta perioada creste riscul de imbolnavire din cauza infectiilor respiratorii. Multi au tendinta sa nu prea dea importanta unei banale raceli. Altii cheama Salvarea la primele semne de febra si raguseala. Ce trebuie sa facem in acest sezon, ne-a explicat conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala.
- Cine trebuie sa se teama de raceala?
- Medicul de familie trebuie sa supravegheze indeaproape pacientii cu varsta mica (intre 0 si 5 ani), si mai ales in primul an de viata, sau persoanele de peste 65 de ani. Totusi, la copii, racelile din acest sezon fac parte dintr-un proces de instruire a imunitatii organismului, astfel incat organismul lor devine mai puternic luptand in copilarie cu infectiile. De aceea, in cazul copiilor nu trebuie "jugulata" orice stare febrila. De asemenea, in aceasta perioada trebuie supravegheati si pacientii care sufera de boli cronice, cum ar fi diabetul, insuficienta cardiaca, bolnavii cu imunodepresie, indusa de unele afectiuni sau in urma consumului unor medicamente, bronsita cronica obstructiva etc. La aceste persoane, orice stare febrila poate duce la complicatii grave sau chiar deces. De aceea, este important ca medicul de familie sa colaboreze cu un specialist sau sa recomande internarea pacientilor la risc. Dar cele mai multe raceli fac parte dintr-un proces de "normalitate" sezoniera.
- Cum pot fi prevenite aceste imbolnaviri?
- Masurile nespecifice se refera la evitarea aglomeratiei, expunerea la frig si umezeala, a altor perso