Presedintii sectiilor de votare se retrag in masa din procesul de supraveghere a scrutinului. In plus, in ajun de alegeri exista un val de contestatii referitoare la modul in care au fost desemnati cei care vor face parte din birourile sectiilor de votare.
Toate acestea nu sint decit motive suplimentare de ingrijorare pentru opozitie si societatea civila in ceea ce priveste corectitudinea scrutinului de duminica.
Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, ne-a declarat ieri ca in 80% din sectiile de votare din Bucuresti au existat contestatii din cauza modului in care au fost desemnati membrii birourilor respective, adica persoanele care vor supraveghea procesul electoral.
“Principalul motiv de contestatie a fost scoaterea de pe listele pe baza carora s-a facut tragerea la sorti a membrilor birourilor anumitor partide”, a spus Parvulescu. Conform informatiilor Pro Democratia, cei mai nemultumiti de modul in care s-a produs tragerea la sorti au fost reprezentantii opozitiei, respectiv Alianta D.A. si Actiunea Populara.
Potrivit datelor existente la Primaria Sectorului 3, pina ieri dupa-amiaza fusesera depuse nu mai putin de 125 de contestatii din partea partidelor politice, referitoare la constituirea sectiilor de votare. Astfel, opt presedinti sau loctiitori nu s-au prezentat pentru constituirea sectiilor de votare, iar 70 de procese-verbale de constituire nu au ajuns la oficiul electoral din sector.
La rindul sau, organizatia din sectorul 1 a Aliantei D.A. a facut ieri publica o lista cu 19 “sectii de votare cu probleme” din sector. Principalele motive de nemultumire ale Aliantei sint legate de faptul ca la tragerea la sorti pentru desemnarea membrilor sectiilor de votare nu au fost chemati si reprezentantii D.A.
De asemenea, Alianta sustine ca multi dintre cei care au fost desemnati